Начало За Д-р Желева Мнения Новини Контакти Полезно

Най-ново в сайта

Методи на лечение

Енергийна психология

Лечение на дистонии:

СКЕНАР терапия при:

Паническата атака – взрив на мина в психическото ни поле

Паническата атака е с внезапно, неочаквано начало, силна и разнообразна симптоматика и емоционално обвита със страх, достигащ до ужас.

Когато паническите атаки зачестят и следват една след друга, пациентите ми вече са наясно какво им се случва и как ще се развие кризата. Недоумяват обаче защо тези кризи ги връхлитат, дори когато са спокойни и не вършат нищо особено или притеснително.

Сравнявам състоянието им с придвижване в минирано поле - когато настъпят заровена бомба, тя се взривява като паническа атака.

Бомбата е заровена назад във времето – предишна криза или стресова ситуация. Най-често заравяме бомба, когато се случи нещо внезапно, драматично и ние се чувстваме застрашени и без яснота за бъдещето – тогава просто замръзваме за момент и този огромен стрес трайно се запечатва в подсъзнателното ни поле.

Затова и почти всяка силна паническа атака е нова заровена мина.

Кога активираме тези мини? – Когато нещо повтаря или ни напомня обстоятелствата от заравянето на мината. Например подобно време – час от денонощието или съответен месец, сезон или силно слънце, дъжд или буря. Може де се повтаря ситуация на работата, на почивка или на обстановката или извършваната дейност. Много често взривяването се получава при четене на дадена информация, гледане на филм, новини или обаждане по телефона. Затова уча пациентите си да си спомнят какво са правили и мислили 10 -15 минути преди началото на кризата. Така установяваме коя мина е избухнала и след това пристъпваме към нейното обезвреждане.

Тук е голямата разлика между медикаментозната терапия и холистичния подход. Антидепресантите и успокоителните просто притъпяват усещанията при кризите. Тази терапия неутрализира не само отключващия фактор за кризата, но и първопричината за проблема, която се търси и намира далече, далече във времето, като се минава през поредица от подобни епизоди.

Правилно проведената, терапия не просто прекратява сегашните панически кризи, но и преустановява появата им за в бъдеще, защото заровената мина е трайно и окончателно деактивирана.

Още за паническите атаки

Паническите атаки се появяват „като гръм от ясно небе”, без видима причина и продължават минути. Представляват вегетативна криза – временна и напълно обратима дисфункция на вътрешните органи. Водещият симптом е сърцебиене или задух, или световъртеж и различна комбинация от допълнителни оплаквания, като изтръпване на крайници, треперене, топли или студени вълни, потене, замаяност и чувство за нереалност, затруднено фокусиране и др. Комбинациите са различни, но общото е непреодолимият страх, че нещо много лошо ще се случи, нещо, което сериозно застрашава живота – инфаркт, инсулт, задушаване, загуба на съзнание, припадък.

Младите хора са най-честите жертви на паническите атаки, защото се появяват след сериозни промени и проблеми в живота. Претоварването в емоционален план води до алармена реакция на вегетативната система. Ако не се вземат мерки за успокояването ѝ, кризите зачестяват и се видоизменят, като се добавят нови симптоми. Страхът от нови панически атаки може да прерасне в постоянна тревожност, страх от полудяване или загуба на контрол. Завихря се кошмарен порочен кръг от физически проблеми и обострена нервна чувствителност. От единични вегетативни кризи се преминава към постоянна вегетативна дистония.

Емоционалните проблеми претоварват вегетативната нервна система и тя изпада в кризи. Тези кризи са много страшни, защото са неочаквани и връхлитащи, емоционално заредени и с бурна симптоматика, но са само функционални – само временно разстройство на дейността на вътрешните органи, без органични причини и последствия. Необходимо е да се работи както с емоционалната причина, така и за успокояване на вегетативната система, и затова комбинацията от ускорените психологически методики с определени СКЕНАР процедури дават отличен резултат.

Мнения на пациенти за лечение фобии, панически атаки, депресии и др.

Всички мнения на пациенти на д-р Желева.

Други примери за алтернативно лечение на:


© 2009-2018 Всички права запазени, Енергийна медицина - д-р Мариета Желева
Дизайн, изработка и SEO от Уеб ФокусДизайн и изработка: