Начало За Д-р Желева Мнения Новини Контакти Полезно

Най-ново в сайта

Методи на лечение

Енергийна психология

Лечение на дистонии:

СКЕНАР терапия при:

Лечение на невротични нарушения на дишането / дихателна дистония

Най-често са засегнати 20-40 годишни, по често жени. Задухът (диспное) е чувствено възприятие, което подобно на болката се оценява само от болния. Не е нито тахипное – бързо дишане, нито хиперпное - увеличена вентилация.

Задухът е трудно, мъчително, неприятно дишане, дори и без да е болезнено в обичайния смисъл на думата. Усещането е много тягостно и премахването му е много трудно. Субективното страдание на болния от задух не става по-марко реално, ако обективните изследвания не намират изменения на дишането.

Невротичните нарушения на дишането са 2 вида:

1. Основна проява на неврозата -
- нарушение на ритъма на дишане
- ларингоспазъм
- хълцане

2. Симптом, заедно с други вегетативни нарушения -
- при вегетативни кризи
- постоянно вегетативно разстройство
- страх от затворено пространство

Нарушение на ритъма на дишане

Това е най-характерното и разпостранено нарушение сред дихателните неврози. Най-типично е тягостното усещане за  задух – чувство за недостиг на въздух, отсъствие на усещане за пълноценно вдишване. Усещането е, че въздухът не прониква дълбоко в белите дробове, а се задържа някъде в гърдите. Определят това като „преграда”, „клапан” в гърдите и се стремят да направят все по-дълбоко вдишване, прибягвайки често към допълнителни движения с ръце, туловище и шия, за да могат максимално да разширят гръдната клетка. Периодически им се отдава и накрая правят толкова дълбоко вдишване, че тягосното усещане за задух изчезва. При това изпитват с нищо несравнимо успокоение и облекчение, но не за дълго – скоро, често след няколко дихателни движения всичко отново се повтаря.

Чувството за недостиг на въздух може да безпокои болните в продължение на дни и месеци. То преминава по време на сън и отвличане на вниманието и се обостря при вълнение, физическо натоварване, разговор, когато са в задушно, особенно в затворено помещение. При задух, болните започват често и дълбоко да дишат, с тревога бягат на свеж въздух или отварят широко прозорци и врати. Симптоми като световъртеж, сухота в устата и други неприятни усещания са в резултат от хипервентилацията и усилват тревогата.

Нерядко болните са обхванати от страх от смърт чрез задушаване и не виждат друг изход освен да повикат бърза помощ. Дишането им е аритмично: на фона на често дишане правят отделни дълбоки вдишвания с последващи продължителни паузи. Започват с тревога да контролират дишането си фиксирани в него и с неприятни усещания от горните дихателни пътища. Често  се страхуват, че развиват бронхиална астма или сериозно заболяване на сърцето и провеждат множество консултации с пулмолог и кардиолог. Някои се страхуват, че развиват гуша, защото субективно усещат буца в гърлото.

Тези нарушения на дишането обикновено се съпровождат с остри респираторни заболявания на горните дихателни пътища или обостряне на хронични болести на носоглътката.

Ларингоспазъм

Има остро начало, при травматично психоемоционално изживяване, свързано с уплах, гняв или вина. Съпътства се със заболявания на горните дихателни пътища. При ларингоспазма може да аспирират слюнка или храна, което предизвиква пристъп на задушаване. Случва се по време на сън, в момент на събуждане от уплах и др. Пристъпът продължава обикновено 1 – 2 мин. и завършва с рефлекторна кашлица. Често викат бърза помощ, поради страх от смърт от задушаване и това може да бъде оценено от лекарите като асматична или алергична реакция.

Невротично хълцане

Среща се рядко и се проявава шумно на обществени места. Продължава до час и повече. Дишането е затруднено и болните се „задъхват”, „хваща ги за гърлото”, „всичко се свива в корема”. Постепенно развиват страх от обществени места.

Нарушение на дишането при вегетативни кризи

Нарушението на дишането възниква на фона на сърцебиене, тревога и страх от смърт, усещайки недостиг на въздух, задух. Характерно е двигателното безпокойство - излизат на балкона, отварят широко прозорците.

Нарушение на дишането при постоянни вегетативни разстройства

Съчетава се със симптоми на сърдечната невроза и на други вегетативни разстройства. При поява на болка в областта на сърцето, пациентите изпитват потребност от дълбоко вдишване, което намалява леко недостига на въздух.

Нарушение на дишането при страх от затворено пространство

Най-силно е изразено при страх от градски транспорт и лифт, като се съпровождат и с други вегетативни разтройства. Оплакват се от топли вълни, силна потливост, сърцебиене, притъмняване в главата, треперене в тялото. При страх от обществен трнспорт се стремят да са близко до големия преден прозорец и определено предпочитат такси.

Когато се окажат в затворено пространство изпитват чувство на недостиг на въздух до задушаване, независимо от интензивните и дълбоки дихателни движения. Световъртежът и  сухостта в устата още повече усилват страха.

Мнения на пациенти за лечение на дистонии, сърцебиене, световъртеж и др.

Всички мнения на пациенти на д-р Желева.

Други примери за алтернативно лечение на дистонии:


© 2009-2018 Всички права запазени, Енергийна медицина - д-р Мариета Желева
Дизайн, изработка и SEO от Уеб ФокусДизайн и изработка: